Het frame kan gemaakt zijn van hout (hardhout of zachthout), kunststof of aluminium. Kozijnen van staal en beton vind je meestal bij oudere woningen. De levensduur van ramen varieert met het soort materiaal en hoe het wordt onderhouden. De diefstalbeveiliging van hang- en sluitwerk wordt aangegeven door het aantal sterren. Voldoet de gehele woning aan deze normen, dan kunt u het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) aanvragen.
Het glas wordt op de deuren en ramen geplaatst. Hier bepaalt de functie van het draaiende deel wat voor glas er geplaatst moet worden:
Onjuiste installatie van isolatieglas kan lekken of breuken veroorzaken. Bij vastzittende ramen kan het glas te zwaar zijn voor het raamhout, waardoor het gaat doorhangen. Als er geen of een te zwakke latei (balk) boven het kozijn is, kan het raam breken doordat de kracht via het kozijn op het glas wordt uitgeoefend. Het glas kan met kit worden afgedicht of door rubber rondom het glas te plaatsen.
Het houten frame moet op tijd worden geverfd om van hoge kwaliteit te zijn. De eerste houtrot treedt meestal op bij de voeg. Wanneer het vochtgehalte van hout boven de 21% komt, treedt houtrot op. Daarom moet vocht zo snel mogelijk uit het kozijn en de ramen worden afgevoerd. Ook kan er vocht in het hout komen doordat de binnen- en buitenkit niet meer goed kunnen afdichten. Door slecht onderhoud aan de binnenzijde van de lak en een hoge luchtvochtigheid in de woning kan er vocht in het kozijn komen.
Het aluminium frame zal oxideren. Hang- en sluitwerk van kunststof en aluminium moeten regelmatig worden afgesteld. De kleur kan na verloop van tijd vervagen door vervuiling of ultraviolette straling.