Kosten Ramen

Meer ramen, meer natuurlijk licht: dat is de trend van moderne nieuwbouw. Maar welk prijskaartje hangt er aan?

In nieuwe gebouwen nemen ramen ongeveer 10% van het bouwbudget voor hun rekening. Als je huis in totaal 250.000 euro kost, dan wordt 25.000 euro gebruikt om ramen aan te schaffen. In een nieuwbouwwoning zijn ze geschikt voor een oppervlakte van circa 40 vierkante meter. Hoewel dit natuurlijk gemiddeld is. Denk aan het verschil tussen rijtjeshuizen (twee gevels) en open gebouwen (vier gevels).

De drie belangrijkste prijsbepalende factoren die de stijging of daling van dit percentage bepalen, zijn: de samenstelling van ramen, directe loonkosten en installatiekosten.

De samenstelling waar we het over hebben verwijst naar het materiaal van het profiel en het type glas. De materiaalkeuze is het belangrijkste. PVC is het goedkoopst en hout is 10% tot 15% duurder. Aluminium is zelfs 30%. Voor glas wordt de prijs bepaald door de opties: glas tussenlaag, lichtechtheid...? Ook isolatiefactoren spelen een rol: dubbele beglazing of driedubbele beglazing?

Dan directe loonkosten. Hoe meer handmatig werk, hoe hoger de kosten. Bij geautomatiseerde productie bedragen deze kosten ongeveer 15% van de uiteindelijke prijs.

Tijdens de installatie rekent het bedrijf een vergoeding van een halve dag aan. Krijg een idee: Bij nieuwbouw is de installatie meestal binnen een dag klaar.



kosten ramen